czwartek, 1 stycznia 2015

Croque Madame Muffins


Croque Monsieur jest zasadniczo tostem z serem i szynką.
Umieść jajko na górze i masz Madame Croque (jajko ma przypominać damski kapelusz ;) ).
To co sprawia, że istnieje różnica między tostem z serem i szynką i Croque Monsieur jest ser - Croque Monsieur jest w foremce z kremowym serowym sosem.
I to właśnie robi różnicę!

W mojej wersji Croque Madame używm chleba tostowego jak filiżanki, która zawiera pyszny sos serowy i jajko.
Świetne jako przekąska, lub z zieloną sałatą i frytkami, tak właśnie serwują je we francuskich kawiarniach.


Składniki:
Do sosu Mornay
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki plus 1 łyżka mleka, letnie
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki Gruyere lub stary Comté lub innych silny twardy ser, tarty
  • Sól i pieprz

Do babeczek
  • 6 dużych kromek białego tostowego chleba, bez skórek
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 80 gram szynki, pokroić w kostkę lub cienkie paski
  • 6 małych jajek

Sos Mornay:

Roztop masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładką masę.

      

Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia przez 2 minuty, następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas ubijając.
Umieść miskę z powrotem na średnim ogniu, dodać musztardę i gałkę muszkatołową i duś na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aby zatrzymać przywieranie do dna patelni.
Gdy sos zgęstnieje i ma konsystencję gęstego sosu pomidorowego, zdejmij go z ognia.
Dodaj ser (zachowaj trochę do dekoracji) i dopraw do smaku.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka.
Jeśli jest grudkowaty, przetrzyj go przez sito.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Spłaszcz kromki chleba z wałkiem do ciasta, a następnie posmaruj każdy kawałek po obu stronach roztopionym masłem.
Wyłóż foremkę do babeczek kromkami chleba, przyciskając je do dna małą szklanka.

     

Podziel szynkę między papilotkami następnie jaj (jeśli jajko wydaje zbyt duże, wylej trochę białka przed użyciem).

     


Umieścić 2 łyżki sosu serowego na wierzchu każdego jajka, posyp odrobiną sera i pieprzu.

    


Piecz przez 15-20 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte lubisz jajka.
     

Podawaj natychmiast.

   





    Film do Croque Madame Muffins znajdziesz tutaj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz